1. I. Tam Gıdalarla Tabağınızı Zenginleştirin
2. II. Tabağınıza Renk Katın
3. III. Yağsız Protein Kaynaklarını Seçin
4. IV. Eklenen Şekerleri Sınırlayın
5. V. Evde Daha Fazla Yiyecek Pişirin
6. VI. Dikkatli Beslenin
7. VII. Yeterince Uyuyun
8. VIII. Tertipli Egzersiz Yapın
9. IX. Stresi Yönetin
10. Tipik Sorular
Hususiyet | Tarif |
---|---|
Mutfak büyüsü | Bitkisel malzemeler kullanarak leziz ve besleyici yemekler yaratma sanatı. |
Tabağınızı yükseltin | Yemeklerinizi muhtelif renkler, dokular ve tatlar ilave ederek görsel olarak daha cazibeli ve tatminkar hale getirin. |
Yeşil gurme | Taze, sıhhatli malzemelerin ve sıradan hazırlama şekillerinin ön plana çıkmış olduğu bir pişirme seçimi. |
vegan | Et, süt ürünleri, yumurta ve bal şeklinde bütün hayvansal ürünleri dışlayan bir rejim. |
Vegan mutfak | Leziz ve besleyici, bununla beraber vegan yemekler yaratma sanatı. |
II. Tabaklarınıza Renk Katın
Tabağınıza renk katmak, beslenmenize gıda ve çeşitlilik katmanın mükemmel bir yoludur. Meyve ve sebzeler naturel olarak renklidir ve muhtelif sıhhat faydaları sunarlar. Muhtelif renklerde meyve ve sebze yiyecek, günlük gıda ihtiyacınız olan şeyleri karşılamanıza destek olabilir ve ek olarak kalp hastalığı, nüzul, tip 2 diyabet ve birtakım kanser türleri şeklinde kronik rahatsızlık riskinizi azaltmanıza destek olabilir.
İşte tabağınıza renk katmak için birkaç ipucu:
- Her gün gökkuşağı renklerinde meyve ve sebze tüketin.
- Mevsiminde olan meyve ve sebzeleri tercih edin.
- Sebzeleri buharlı pişirme, fırına verme, ızgara yapma ya da soteleme şeklinde muhtelif şekillerde pişirin.
- Kahvaltınıza, öğle yemeğinize ve akşam yemeğinize meyve ilave edin.
- Yemeklerinizin süslemesinde renkli sebzeleri kullanın.
Renkli bir rejim yapmak, sağlığınızı ve refahınızı iyileştirmenin mükemmel bir yoludur. Bundan dolayı tabağınıza her gün kucak dolusu meyve ve sebze eklediğinizden güvenilir olun!
III. Yağsız Protein Kaynaklarını Seçin
Protein kaynaklarını seçerken yağsız et, balık ve kümes hayvanlarını tercih edin. Fasulye, mercimek ve tofu da nebat bazlı proteinin iyi kaynaklarıdır.
Yağsız protein kaynakları sıhhatli bir kiloyu korumak ve kronik rahatsızlık riskinizi azaltmak için önemlidir. Ek olarak vitamin, mineral ve lif açısından da iyi bir kaynaktır.
İşte yağsız protein kaynaklarını kura çekmek için birtakım ipuçları:
- Dana bifteği, antrikot biftek ve domuz bonfile şeklinde yağsız et parçalarını tercih edin.
- Somon, çipura ve morina şeklinde civa payı düşük balıkları tüketin.
- Derisiz ve kemiksiz kümes hayvanlarını tercih edin.
- Bitkisel protein deposu olarak fasulye, mercimek ve tofuyu tercih edin.
Bu ipuçlarını takip ederek yağsız protein kaynaklarını beslenmenize rahatlıkla dahil edebilir ve genel sağlığınızı iyileştirebilirsiniz.
IV. Eklenen Şekerleri Sınırlandırın
Eklenen şekerler, Amerikan rejiminde boş kalorilerin mühim bir deposudur. Şekerli içecekler, şekerlemeler ve fırınlanmış mamüller dahil olmak suretiyle oldukça muhtelif işlenmiş gıdalarda bulunurlar. Eklenen şeker alımınızı sınırlamak, sıhhatli bir diyetin mühim bir parçasıdır, bu sebeple sıhhatli bir kiloyu korumanıza, kronik rahatsızlık riskinizi azaltmanıza ve genel sağlığınızı iyileştirmenize destek olabilir.
İlave şeker alımınızı sınırlamak için birkaç ipucu:
- Besin etiketlerini dikkatlice okuyunuz ve ilave şeker payı düşük ürünleri tercih edin.
- Gazlı içecekler, meyve suyu ve tatlandırılmış çay şeklinde şekerli içeceklerden uzak durun.
- Şekerleme, hamur harcı işi ve öteki şekerli atıştırmalıkların tüketimini sınırlayın.
- Meyve, sebze ve tam tahıllar şeklinde sıhhatli malzemeler kullanarak kendi atıştırmalıklarınızı ve tatlılarınızı yapın.
Bu ipuçlarını takip ederek ilave şeker alımınızı rahatlıkla azaltabilir ve genel sağlığınızı iyileştirebilirsiniz.
V. Evde Daha Fazla Yiyecek Pişirin
Evde daha çok yiyecek pişirmek, yemeğinize ne girdiğini denetim etmenin en iyi yollarından biridir. Evde yiyecek pişirdiğinizde, tüm, işlenmemiş malzemeleri seçebilir ve ilave şekerlerden, sağlıksız yağlardan ve suni katkı maddelerinden kaçınabilirsiniz. Ek olarak, sıhhatli bir kiloyu korumanıza destek olabilecek öğünlerinizin porsiyon boyutlarını da denetim edebilirsiniz.
Evde yiyecek pişirmek dışarıda yiyecek yemekten daha ekonomik olabilir. Evde yiyecek pişirdiğinizde, malzemeleri toplu olarak satın alabilir ve paradan tutum edebilirsiniz. Ek olarak, artanları yeni yemekler yapmak için kullanabilir ve bu da bütçenizi genişletmenize destek olabilir.
Evde yiyecek pişirmeye alışkın değilseniz, bunu kolaylaştırmak için yapabileceğiniz birkaç şey var. ilk olarak, oldukça fazla araç-gereç ya da süre gerektirmeyen sıradan yemekler yaparak başlayın. Yiyecek pişirme hikayesinde daha basit hale geldikçe, daha kompleks tarifler denemeye başlayabilirsiniz.
Ek olarak yiyecek kitapları, internet sayfaları ve yiyecek programları da dahil olmak suretiyle çevrimiçi olarak birçok faydalı kaynak bulabilirsiniz. Bu kaynaklar size yeni yiyecek pişirme becerileri öğretebilir ve evde leziz ve sıhhatli yemekler yaratmanıza destek olabilir.
VI. Dikkatli Beslenin
Farkındalıkla yiyecek yiyecek, ne yediğinize, iyi mi yediğinize ve yemeden ilkin, esnasında ve ondan sonra iyi mi hissettiğinize dikkat etmek anlama gelir. Farkındalıkla yediğinizde, yemeğinizin tadını daha oldukça çıkarma, daha sıhhatli seçimler yapma ve yedikten sonrasında doygunluk olma olasılığınız daha yüksektir.
İşte bilgili beslenmeye dair birkaç ipucu:
- Yemeğinizi dışarıda yiyecek ya da tv izlerken yiyecek yerine, oturarak ve masada yiyin.
- Az az yiyin ve yemeğinizi yavaşça çiğneyin.
- Yediğiniz yiyeceklerin tadına, dokusuna ve kokusuna dikkat edin.
- Yemekten ilkin, yiyecek esnasında ve yemekten sonrasında vücudunuzun iyi mi hissettiğine dikkat edin.
Farkındalıkla yiyecek yiyecek ilk başta zor olabilir, sadece zaman içinde kolaylaşan bir uygulamadır. Ne kadar oldukça ergonomik yapmış olursanız, yemeğinizin tadını o denli oldukça çıkarabilir, daha sıhhatli seçimler yapabilir ve yedikten sonrasında doygunluk olmuş hissedebilirsiniz.
VII. Yeterince Uyuyun
Kafi uyku almak genel sağlığınız ve refahınız için önemlidir. Kafi uyku almadığınızda, kilogram alımı, bağışıklık sisteminin bozulması ve konsantre olma zorluğu şeklinde bir takım soruna yol açabilir.
Yetişkinler gecede ortalama 7-8 saat uyumalıdır. Yeterince uyumak için savaşım ediyorsanız, uyku alışkanlıklarınızı iyileştirmek için yapabileceğiniz birkaç şey var.
Hafta sonları bile her gün aynı saatte yatağa girip aynı saatte uyanmaya çalışın. Yatmadan ilkin gevşemenize destek olacak rahatlatıcı bir uyku vakti rutini oluşturun. Yatmadan önceki saatlerde kafein ve alkolden kaçının. Döşek odanızın karanlık, sessiz ve serin olduğu için güvenilir olun.
Hala yeterince uyku almada mesele yaşıyorsanız, doktorunuzla görüşün. Uykunuzu etkileyen altta yatan bir tıbbi konum olabilir.
VIII. Tertipli Egzersiz Yapın
Tertipli egzersiz sıhhatli bir hayat tarzının mühim bir parçasıdır ve sıhhatli bir kiloyu korumanıza da destek olabilir. Egzersiz yaptığınızda vücudunuz kalori yakar ve kas oluşturur. Kas, yağdan daha çok kalori yakar, bu yüzden ne kadar oldukça kasınız var ise, dinlenirken o denli fazla kalori yakarsınız. Egzersiz ek olarak ruh halinizi ve enerji seviyenizi iyileştirmeye destek olabilir ve kalp hastalığı, nüzul, tip 2 diyabet ve birtakım kanser türleri şeklinde kronik rahatsızlık riskinizi azaltabilir.
Rahatsızlık Denetim ve Önleme Merkezleri (CDC), yetişkinlerin her hafta minimum 1 dakika orta yoğunlukta aerobik aktivite ya da dakika şiddetli yoğunlukta aerobik aktivite yapmasını öneriyor. Bu, hafta süresince daha minik seanslara bölünebilir, mesela üç gün orta yoğunlukta egzersiz ve iki gün şiddetli yoğunlukta egzersiz.
Egzersize yeni başladıysanız, yavaşça başlayın ve zaman içinde egzersizlerinizin süresini ve yoğunluğunu kademeli olarak artırın. Herhangi bir altta yatan sıhhat sorununuz var ise, bir egzersiz programına başlamadan ilkin doktorunuzla görüşün.
Bir egzersiz programına adım atmak için birtakım ipuçları:
- Keyif alacağınız ve devam ettireceğiniz bir aktivite bulun.
- Yavaşça başlayın ve zaman içinde egzersizlerinizin yoğunluğunu ve süresini kademeli olarak artırın.
- Kendinize realist hedefler koyun.
- Egzersize takviminize süre ayırın ve bunu bir öncelik haline getirin.
- Arkadaşlarınızı ve ailenizi egzersiz programınıza katılmaya teşvik edin.
Egzersiz sıhhatli bir hayat tarzının mühim bir parçasıdır ve sıhhatli bir kiloyu korumanıza, ruh halinizi ve enerji seviyenizi iyileştirmenize ve kronik rahatsızlık riskinizi azaltmanıza destek olabilir. Egzersize yeni başladıysanız, yavaşça başlayın ve zaman içinde egzersizlerinizin süresini ve yoğunluğunu kademeli olarak artırın. Herhangi bir altta yatan sıhhat sorununuz var ise bir egzersiz programına başlamadan ilkin doktorunuzla görüşün.
IX. Stresi Yönetin
Stres yaşamın düzgüsel bir parçasıdır, sadece oldukça fazla stres fizyolojik ve psikolojik sağlığınıza zarar verebilir. Stresle başa çıkmak için birtakım ipuçları şunlardır:
- Tertipli egzersiz yapın. Egzersiz, stresi azaltmanın ve ruh halinizi iyileştirmenin mükemmel bir yoludur.
- Sıhhatli beslenin. Sıhhatli yiyecekler yiyecek kendinizi daha iyi hissetmenize ve daha çok enerjiye haiz olmanıza destek olabilir.
- Yeterince uyuyun. Uyku eksikliğiniz olduğunda, kendinizi stresli hissetme olasılığınız daha yüksektir.
- Sevdiklerinizle zaman geçirin. Toplumsal yardımcı stresle başa çıkmanıza destek olabilir.
- Keyif aldığınız bir şey yapın. Keyif aldığınız bir şey yapmak için kendinize süre ayırmak rahatlamanıza ve stresten kurtulmanıza destek olabilir.
Stresten bunalmış hissediyorsanız, doktorunuzla ya da bir ruh sağlığı uzmanıyla görüşün. Stresle sıhhatli bir halde başa çıkma mekanizmaları ve stratejileri geliştirmenize destek olabilirler.
S: Vegan mutfağının sihri nelerdir?
A: Vegan mutfak sihri, hiç bir hayvansal ürün kullanmadan leziz ve besleyici yemekler yaratma sanatıdır.
S: Vegan beslenmenin yararları nedir?
A: Vegan beslenme, kalp hastalığı, nüzul, tip 2 diyabet ve birtakım kanser türlerinin riskini azaltmak da dahil olmak suretiyle birçok sıhhat yararı sağlayabilir.
S: Vegan tarifleri nerede bulabilirim?
A: Vegan tarifleri bulmak için yiyecek kitapları, internet sayfaları ve bloglar dahil olmak suretiyle birçok kaynak mevcut.
0 Yorum